You are currently viewing Ode aan de houten klomp en het gevallen blad

Ode aan de houten klomp en het gevallen blad

Ik had totaal geen zin vandaag. Het was grijs, miezerde en het zag er totaal niet aantrekkelijk uit om naar buiten te gaan. Maar ik wilde wel graag wat gaan doen. Ook omdat ik een zittend beroep heb en veel te weinig beweeg. Dan maar het bos in, ff lopen, dacht ik. Maar terwijl ik bij de schoenenkast stond bedacht ik dat ik toch wel wat in de tuin kon gaan doen. Ik wilde eigenlijk de moestuin vergroten dmv karton vandaag, maar om een of andere reden had ik daar echt geen zin in.

Als je denkt dat de winter is aangebroken en ik dus ff lekker kan niksen wat tuin betreft heb je het helaas mis. Ik had nog een hele stapel alliumbollen die de grond in moesten, zoals ik al zei moet de moestuin nog vergroot, ik wilde bij de zojuist geplante struiken nog houtsnippers gooien, de bessen en bramen moeten nog gesnoeid, er moet nog compost danwel houtsnippers bij de bessen, bramen en druiven, in de kas zijn de tomaten nu echt aan hun eind dus die moeten worden opgeruimd, dan moet er nog worden getegeld in de kas (de tegels waren op dusjah…), ik heb nog eea voorgezaaid wat in de kas moet worden geplant, we hebben nog 5 bosrank (clematis) die in de garage staan, die moeten nog geplant, er staan nog tientallen aardbeienplanten die de grond in moeten, we willen deze winter nog een kaki en pawpaw in de grond zetten (moeten we trouwens snel bestellen, beter eerder dan later), ik wil nog zaad uitzoeken voor volgend jaar om te zaaien (ik wil graag linzen, quinoa en kouseband), we willen graag een poel maken en ga zo maar even door. Dus ik vermaak me wel. Soms denk ik: jemig wat veel te doen nog! Maar aan de andere kant: als ik iets niet doe redt de natuur zich ook wel. Zo hangen er wat tomaten in de kas met een enorme bol schimmel er omheen. Ik vind het erg mooi om te zien, maar ik denk dat menig andere tuinier de tomaten allang had opgeruimd.

Gisteren hebben we de grote stapel allium die we nog hadden staan in de grond gezet. Bij elke boom staan nu wat ui-achtigen (knoflook, prei, allium). We hebben verder wat ‘groepjes’ gemaakt waar allium bij elkaar staat, zo af en toe een losse is denk ik minder leuk. Ik hoop dat ze het een beetje gaan doen, want we hebben hele mooie besteld.

Vandaag stond ik dus bij het schoenenrek, toen ik besloot toch lekker de tuin in te gaan. Ik kwam gisteren binnen met koude en natte voeten, brrrrr. Jaap was al vol lof over de klompen die zijn voeten warm en droog hadden gehouden. Ik heb ook klompen maar het is altijd weer even wennen als je ze een tijd niet hebt gebruikt. Maar van die koude en natte voeten, daar had ik geen zin in. Dus hup, klompen aan en gaan! En het heeft geholpen: m’n voeten zijn droog gebleven en heerlijk warm. Ik heb geen moment koude voeten gehad. Heerlijk! Met van die plastic klompen of laarzen ed (behalve gevoerde misschien) krijg je dan wel geen natte voeten, maar ze worden ook niet echt warm.

In de tuin ligt nogal wat blad en inmiddels is alles wel van de boom gevallen. Blad is geweldig voor de planten. De bladeren worden afgebroken en zorgen voor een mooie laag in de bodem. Het bodemleven zorgt ervoor dat het blad wordt afgebroken en laten humus achter. Daarentegen, als je een dikke laag op het gras laat liggen, gaat het gras dood. En we hebben nog wel wat gras op plekken dat we eigenlijk wel zo willen houden. Elk jaar gaan we dus 1 dag, jawel, bladblazen. Ik weet hoeveel weerstand daar tegen is en hoe slecht het is volgens velen, maar 1500m2 harken is echt heel erg veel werk. Dat heb je niet in een dagje gedaan. Terwijl je met een bladblazer die 1500m2 in een dag wel gedaan hebt. Maarja, ik vind dat soort apparaten verschrikkelijk en Jaap was bier brouwen (van hop uit eigen tuin overigens). Dus besloot ik om weer eens te kijken of het echt waar is dat het trager gaat met een hark. Ik heb heerlijk bladeren staan harken en in iets minder dan een uur had ik een heel klein hoekje gedaan, een grote kruiwagen vol.

Ofwel ik denk dat we toch maar een keer die bladblazer weer uit de garage halen. Niet getreurd, het is in minder dan een dag gedaan. Dus even wat herrie en dan is het weer klaar voor een jaar.

Anyway, tijdens het harken kon ik even goed nadenken over waar die grote kruiwagen blad dan heen moest. Uiteindelijk besloot ik om het blad te verspreiden tussen de blauwe bessen. Die doen het eigenlijk niet echt geweldig. We geven ze al elk jaar een dikke laag houtsnippers en blad enzo, maar de bessen blijven maar klein en een deel verschrompelt vroegtijdig. Ook hebben we al wel eens mest gegeven (doen we niet elk jaar), maar het houdt niet echt over. Jammer want ze zijn zo lekker! Wie weet komt het omdat ze in de zon staan. In ieder geval heb ik nu maar weer blad tussen de blauwe bessen verspreid.

Omdat dat anders weg waait heb ik er nog een klein laagje houtsnippers overheen gegooid.

 

Uiteindelijk was het een heerlijk middagje buiten en had ik helemaal geen zin om weer naar binnen te gaan, ondanks dat ik er door de miezer en druppels uit de bomen uitzag als een verzopen kat. Maarja, het werd alweer donker.

Terwijl ik bezig was met de bessen bedacht ik ook dat het eigenlijk niet zo handig is dat daar de bessen staan. Het is een heel zonnig hoekje (dat was destijds expres eigenlijk), terwijl bessen prima in de schaduw kunnen en in ieder geval kruisbessen daar zelfs beter gedijen. Onze kruisbessen hebben veel last van kleine rupsjes die al het blad opeten. Volgens Taco Blom is dat omdat ze in de zon staan en ze het beter doen in de schaduw.
Maarja, het is nu even eenmaal niet anders, ik ga ook geen mooie bessenstruiken weghalen. Wie weet later nog eens ofzo. Ik dacht er wel aan om er wat meer andere planten tussen te gaan planten. Misschien wat meer kruiden bijvoorbeeld. Ik weet niet goed wat er met bessen samen gaat, dat zal ik eens opzoeken. Aangezien het vlakbij de keuken is vind ik het idee van die kruiden wel wat. Maar goed, er is al genoeg te doen, dat komt later wel een keer.

Aan de buren hebben we gevraagd of we hun blad mogen hebben. Die komen ze steeds bij ons brengen. Er ligt al een behoorlijk grote hoop en we zijn er erg blij mee! We gaan de grote hoop een (paar) jaar laten liggen en dan hebben we straks mooie compost! Aangezien we op zandgrond zitten is dat geen overbodige luxe.

Overigens hebben we dit weekend ook nog een gember geoogst. Wat een super mooie grote gemberwortel zeg! We hebben er nu nog eentje in de pot zitten, maar de plant daarvan is nog een beetje groen, dus die laten we nog even zitten.

Vrijdag aten we spruitjesstampot van boerenkoolspruitjes (zo leuk, vers van de plant en binnen 2 uur zat ie in de stamppot). Gelukkig waren die helemaal niet bitter! Eigenlijk waren ze zelfs heel erg lekker. Echt een blijvertje! De plant is mooi, je kunt laat nog oogsten en de spruitjes zijn lekker en gezond. Wat wil je nog meer?

Boerenkoolspruitjes en een paar gewone.
Mooi he, net een mini kooltje.

 

Afgelopen week lag er een heel klein laagje sneeuw. En de wonderboom heeft het nu echt opgegeven helaas.

En wat betreft de titel: ik koos houten klompen en blad omdat beide op hun eigen manier verguisd worden: houten klompen omdat ze voor geen meter zitten en blad omdat dat zorgt voor zoveel troep in de tuin. Maar ik ben met beide heel erg blij (zoals je hierboven kon lezen)!

This Post Has One Comment

  1. Wilma

    Ik ben weer bij. Genoten van je uitgebreide tuinmiddagverslag!!

Leave a Reply