You are currently viewing De lente is in aantocht!

De lente is in aantocht!

Het is weer warmer buiten en de dagen worden langer. Het is volgens mij eigenlijk veel te warm voor de tijd van het jaar. De nectarine wil al bijna gaan bloeien, dat lijkt me toch wel wat vroeg. Ook op andere plekken zie je de eerste sprietjes uit de grond piepen.Tijd om er met m’n macrolens ‘op uit’ te gaan (de tuin in wel te verstaan).

De hazelaar bloeit in de winter. De katjes die je ziet hangen zijn de mannelijke delen van de hazelaar. De mannelijke delen zorgen voor de verspreiding van stuifmeel.

De hazelaar is een windbestuiver en bloeit zo vroeg omdat er dan nog geen blad aan de bomen hangt. Zo kan de plant makkelijker bestoven worden. De vrouwelijke delen zijn lastiger te vinden. Het zijn rode knoppen, je moet echt goed kijken om ze te vinden:

De knop is in totaal denk ik één tot anderhalve centimeter groot. Dus moet je nagaan hoe klein dit rode pluimpje is.

De venkel probeerde ook al toen het nog zo koud was verder te groeien. Helaas vonden de slakken zo’n winterhapje wel lekker, maar inmiddels is het de venkel toch gelukt om wat blad te krijgen (je ziet op de foto nog wat slakkenslijm en rechts de aangegeten stengels).

Voor de zekerheid: dit is dus geen knolvenkel, maar ‘gewone’ venkel (het kruid zeg maar). Dit is de ‘smokey’ variant, die is wat bruinig. Een erg mooie plant vanwege het prachtige blad. Ik hoop dat ie het gaat redden voor de slakken weer komen!

De Chinese bieslook of knoflookbieslook komt ook al boven de grond piepen.

We hebben ze nog niet geproefd, maar hopelijk wordt de plant dit jaar groot genoeg dat we de Chinese bieslook kunnen proefen. Ik ben heel benieuwd. Linksboven zie je trouwens boerenkoolspruitjes, daar hebben we dus ook nog wat van.

Deze mooie irissen staan al even te bloeien (niet eetbaar overigens volgens mij):

Het leeuwenbekje is eigenlijk geen meerjarige plant (op één soort na geloof ik, maar die heb ik niet). Maar als de winter zacht genoeg is kunnen ze toch overleven. Deze staat al in bloei (en die luis ofzo (of is het wat anders?) erop heeft het vast ook naar z’n zin).

Ik las laatst dat leeuwenbekjes ook eetbaar zijn. De bloemen althans. Ik heb best wel wat zaad geoogst, dus ik zal eens kijken of ik nog wat meer leeuwenbekjes in de tuin kan zetten. Ik vind ze ook zo mooi!

De sering is er al bijna klaar voor. De knoppen gaan steeds meer af staan en worden steeds groter.

En de zwarte bes heeft al mooie knoppen, die worden steeds groter nu:

Gele kornoelje bloeit van januari tot maart. Die heeft dus al bijna mooie gele bloemetjes.

Dat is dus lekker vroeg voor de eerste bijen om van te snoepen. De vruchten van de gele kornoelje kun je eten, ik ben heel benieuwd hoe die smaken. Ik ben wel een beetje bang dat ik daar nog wel wat jaartjes op moet wachten. Soms best lastig om zoveel geduld te hebben. Maarja, ik kan natuurlijk niet anders!

Dan nog wat echte voorjaarsbloeiers: tulpen. Die komen nu boven de grond piepen. Van tulpen zijn natuurlijk de bollen eetbaar, maar ik heb ze vooral geplant vanwege de bloemblaadjes. Die kun je ook eten. Het zijn biologische tulpen, dus dan durf ik ze ook te eten. Ik ben heel benieuwd hoe ze smaken!

De sprieten van de vorige keer waarvan ik denk dat ze allium zijn beginnen steeds groter te groeien. Ik heb wat allium geplant die 80 cm hoog moet worden enzo, dus wie weet is dat deze. En er staat nog wat kleiner spul tussen dus. Ik hoop dat ze lekker stevig staan ivm de storm.

De palmkool begon te bloeien, maar daar ben ik eigenlijk niet zo blij mee. Ik dacht dat het een vaste plant was, maar als ie gaat bloeien is het waarschijnlijk snel gedaan. Dus ik heb van een plant de bloemen weggehaald. bij anderen heb ik ze laten zitten. We gaan het wel zien. Ik dacht ik pluk niet zoveel blad, dan kunnen ze lekker groot worden, maar als ze dan dus in het voorjaar gaan bloeien kan ik er beter wat meer van eten.

 

Verder hebben we nog allerlei overblijfselen en dode delen van planten staan. De mais hebben we bijvoorbeeld bij de grond afgeknipt, maar nog wel een paar centimeter laten staan. Ik had er al eerder een fotootje van gepost, ik heb nu een betere gemaakt. Ik vind het zo mooi dat ik ze denk ik laat staan tot ze zelf zijn vergaan:

Een enkele paddestoel laat zich ook nog even zien:

En verder, wat ook weinig met de lente te maken heeft, vond ik dit prachtige mos in een zaaibakje:

En nu maar hopen dat de storm niet teveel schade aanricht. Het is fijn om in de tuin te zijn! Er is zoveel moois te zien!

This Post Has 2 Comments

  1. Eva

    Mooi!!

Leave a Reply