You are currently viewing Eerste nachtvorst -> pompoenen oogsten!

Eerste nachtvorst -> pompoenen oogsten!

Gisteren heb ik bij eetbaargoed weer wat nieuwe blauwe bessen en een ‘cornus mas Cleopatra’ opgehaald. Die was ik vandaag van plan te planten. Maar ik moest ook nog brood bakken en ik had een wildcamera besteld die vandaag kwam, dus ik had ook allerlei anderen dingen te doen. En het meeste werk: volgens de voorspelling komt er vannacht vorst aan de grond. Daarover straks meer.

De Cleopatra is in ieder geval geplant, de blauwe bessen komen later. Ik heb nog een cornus mas en ik krijg er nog een aantal van Landschapsbeheer Gelderland, dus hopelijk kan ik volgend jaar eindelijk een paar vruchten proeven. Ik ben heel benieuwd of ze lekker zijn!

De cornus mas. Stelt nog weinig voor, maar hij wordt vanzelf groter natuurlijk.

 

Zo bezig in de tuin zag ik ook een paar keer een eekhoorntje rennen. Zo schattig!

Maarja, die vorst dus. Aangezien het nu 1 nacht gaat vriezen aan de grond waarschijnlijk en daarna een tijdje niet, wilden we nog niet alles oogsten wat niet tegen vorst kan. Nog even kijken of de zoete aardappel nog net iets groter kan groeien bijvoorbeeld. Daarom hebben we besloten, omdat het toch maar voor één nacht is, om de zoete aardappel af te dekken. En dat ziet er dan zo uit:

Hopelijk helpt het en gaat de plant niet dood. Anders moeten we toch maar snel oogsten. In het voedselbos staat ook nog een zoete aardappel, ik had geen vliesdoek meer over om die af te dekken. En geen tijd meer om die te oogsten. Dus die moet later deze week maar geoogst, hopelijk gaat dat goed.

We hadden nog meer zoete aardappelbakken staan dus die moesten allemaal afgedekt. Verder zag ik dat andijvie helemaal niet tegen vorst kan (zucht!) en ik wist niet meer of ik nou winterandijvie had gezaaid of gewone andijvie (niet zo handig!). Ik hoop winterandijvie, maar goed. De andijvie dus ook maar afgedekt. Ik had ook andijvie voor in de kas, die stond nog buiten (omdat de tomaten nog in de kas staan). Dus die heb ik maar tijdelijk in het schuurtje gezet. Ook had ik nog vrij jonge bonenplanten staan. Dat was een experiment. Er zitten kleine boontjes aan, dus als ik nog even wacht kan ik daar nog een keer een portie bonen van eten. Ook die heb ik afgedekt in de hoop dat het niet kapot vriest. Maar wat een werk zeg! Ik weet wel dat er vannacht dus een hoop kapot gaat. Zoals oost-indische kers, die kan echt niet tegen vorst. En we hadden nog pompoenplanten. Ook die kunnen geen vorst verdragen. Dus moest ik alle pompoenen oogsten! Pff, al hebben we laatst al twee keer geoogst, het was toch een heel werkje. We hadden een grote nog lekker lang laten liggen omdat we dachten dat deze nog niet rijp was. Helaas was er in de laatste 5 dagen (want 5 dagen geleden hebben we nog gekeken) een groot gat in gekomen. Zeker slakken die daar wel zin in hadden. Ik heb ‘m toch maar geoogst, wil ‘m graag wegen en misschien eet ik die dan deze week wel op ofzo. Wordt wel een achterlijk grote pan soep (ofzo) dan, met zo’n grote pompoen. Als ik eraan toe kom schrijf ik nog een keer op hoe zwaar die was. Maar hier is de oogst van vandaag:

Een kruiwagen vol pompoenen…

 

Je ziet dat er een aantal met nog wat groenige steeltjes zijn, maar ik kon ze dus echt niet meer laten liggen. Ook wel interessant om te zien hoe onrijp ze zijn of dat het meevalt. We hebben heel wat kilo’s geoogst overigens. We hadden gewoon wat zaadjes in de grond gestopt, zoals je hier kunt lezen. Ik ben benieuwd hoe lang ze houdbaar zijn.

En verder hebben we nog druiven hangen. Jaap dacht dat die wel tegen wat nachtvorst kunnen (we hadden vorig jaar ergens in december ineens nog een tros gevonden), maar ik durfde het toch niet helemaal aan. Dus ik heb een paar trossen druiven geoogst die we de komende dagen dan kunnen eten en verder alle kiwibessen.

yummie druiven!

 

Van kiwibessen hadden we niet zoveel dit jaar, misschien door de vorst die we zo laat hadden ofzo, ik weet het niet. De planten zien er inmiddels wel goed uit dus hopelijk hebben we volgend jaar wat meer oogst. Want kiwibessenjam is echt lekker!

kiwibessen

 

Ik moet zeggen dat ik het oogsten van die dingen en het afdekken wel met een enigszins verdrietig gevoel deed. De zomer is echt op z’n retour. Dat wist en voelde ik natuurlijk allang, maar als de eerste nachtvorst dan in aantocht is wordt het allemaal wel weer heel ‘echt’. Ik heb er eigenlijk nog geen zin in.

 

PS op het plaatje die bij de post hoort: eerder was er al een pompoen aangegeten. We hebben ‘m maar in de tuin laten liggen. Nu hebben de slakken er profijt van.

Leave a Reply