You are currently viewing Nu al zaaien, zinloos of eerder groente?

Nu al zaaien, zinloos of eerder groente?

Aan het eind van de zomer had ik van alles willen zaaien om in de winter te eten. Blijkbaar was ik toch weer te laat met zaaien, want er staat wel wat sla en winterpostelein, maar verder is alles nog wel heeeeeel erg klein. Heel jammer, want ik had de kas willen benutten om nu nog lekker groente te kunnen eten. Overigens eten we nog steeds wel groente uit eigen tuin. We hebben nog wat pompoenen liggen (de één na de ander valt uit omdat ie toch is gaan rotten, maar we hebben er nog steeds aardig wat) en er liggen ook nog wat zoete aardappels. Verder kunnen we nog palmkool en (boerenkool)spruitjes eten en hebben we nog wat eeuwig moes en boerenkool, maar die zijn nog vrij klein. In ieder geval willen we volgend jaar toch weer wat eerder beginnen met zaaien voor de winter. Hopelijk lukt dat nu wel!

Maar we willen in het vroege voorjaar eigenlijk ook nog uit de tuin kunnen eten. Het vroege voorjaar, zo rond maart / april, wordt ook wel de ‘hungry gap’ genoemd. De groenten van het vorige jaar die nog wel bewaard konden worden (aardappels, bieten, dat soort dingen) raken op en de nieuwe groenten zijn nog niet of pas net gezaaid. Dus hopelijk kunnen we volgend jaar die ‘hungry gap’ zo klein mogelijk maken. En om dat dit jaar te bewerkstelligen heb ik toch alvast wat gezaaid. Ik heb Diana’s zaaiagenda erbij gepakt en heb gekeken wat er nu al gezaaid zou kunnen worden. Ik heb er weer eens geen bordjes bij gezet (die zijn op), dus het wordt een verrassing of er wat op komt en wat dan. Op onderstaande foto kun je zien wat ik allemaal heb gezaaid.

Wortel, biet, spinazie, tuinboon, snijbiet, raapstelen, snijsla, radijs

 

Dat was overigens vorige week. Vandaag heb ik nog prei gezaaid, dat kon vanaf januari volgens het pakje (eigenlijk staat op geen enkel pakje dat je vanaf januari kunt zaaien, dus als dat dan wel op een pakje staat maak ik daar natuurlijk graag gebruik van). Ik ben benieuwd of en wanneer het op komt! En of het zo vroeg zaaien zin heeft. Misschien wordt het wel zo’n beetje ingehaald door alles wat ik later zaai.
En ohja, al het gezaaide staat in de kas. Daar werd het vandaag bijna twee graden warmer dan buiten de kas. Nog steeds erg weinig, maar wie weet helpt het de zaaisels net om wel te gaan groeien. Voor degene die geïnteresseerd is: Hieronder een plaatje van de temperatuursensors buiten en in de kas. Een sensor op 15 cm, eentje op 1,5 meter en eentje in de kas en ter referentie ook nog de temperatuursensor van Deelen. Ik begin me overigens af te vragen of het wel klopt aangezien het wel een stuk warmer is daar en meestal de temperatuur als het donker is ongeveer gelijk is met de temperatuur buiten. Eerder zag je dat volgens mij wel altijd, ik zal het eens in de gaten houden.

De temperatuursensor in de kas hebben we ook afgelopen week weer geplaatst, van de oude was de batterij leeg.

Het idee is dus dat alles wat we nu zaaien voor ongeveer half mei wel opgegeten kan worden, want dan wil ik ongeveer de tomaten in de kas gaan zetten. Het is niet zo erg als alles dan nog niet helemaal op is, want bij de tomaten in de bakken kan nog steeds wel van alles staan. Maar het moet er in ieder geval niet tot oktober in staan.

Wat ik al eerder had gezaaid (laat in het seizoen maar al wel opgekomen), ziet er zo uit (sorry voor de onscherpe foto’s her en der):

Verder hebben we besloten dat we de bonen elk jaar op dezelfde plek gaan doen. Tijdens de permacultuurcursus dit jaar gaf de cursusleidster aan dat dat met bonen prima kan. En ik vind het echt nogal gedoe om steeds dat bonenrek te verplaatsen. Met bamboestokken werkt bij ons voor geen meter, die stellage valt altijd om. Misschien omdat de planten te groot worden en we deze niet knippen ofzo. Maar we vinden het veel handiger om gewoon wat palen goed stevig in de grond te zetten en de bonen daarop te laten klimmen. Je kunt niet alle groenten elk jaar op dezelfde plek zetten, hoewel met het systeem van schijnbare chaos je daar als het goed is al veel minder last van hebt. Maar vooral aardappels en kolen kunnen niet elk jaar op dezelfde plek. Bonen kan best. Dus vandaag hebben we het bonenrek verplaatst naar z’n nieuwe definitieve plek. Dus even dat hele ding uit de grond halen, nieuwe gaten maken met de gatenboor en op z’n nieuwe plek erin zetten. Overigens kunnen we natuurlijk nog steeds afwisselen met groenten langs het klimrek. Er kunnen naast bonen ook sugar snaps, chayote, komkommer, siererwten, oost-indische kers en misschien nog wel andere klimmers worden geplant.

Hij moet nog wat worden verlengd, want nu we een grotere moestuin hebben kunnen we ook meer klimplanten in de moestuin zetten. Dus we moeten even wat palen en van dat betongaas, dan kunnen we nog een wat langer rek maken.

Toen ik door de eetbare tuin liep zag ik overigens dit:

Ik denk dat dat de tulpen zijn. Hoera, de lente komt er weer aan! Ik werd er echt helemaal vrolijk van toen ik dat zag. Op een aantal andere plekken komen er ook al sprieten boven de grond. Ik vind het wat vroeg geloof ik, dus hopelijk komt het goed. Overigens kun je van tulpen de bloemen eten en ook de knol, maar die wordt over het algemeen niet zo lekker gevonden. Ik heb ze voor de eetbare bloemen neergezet.

Wat ik ook erg leuk vond om te zien (helaas heb ik alleen onscherpe foto’s gemaakt, sorry, misschien vervang ik ‘m nog eens door wel een scherpe): we hadden de mais al maanden geleden afgeknipt en nu zag ik dat de stengel er zo uitzag:

Bijzonder he, al die stekels?

 

Tot slot hadden we ergens gezien hoe je een ananas kunt ‘stekken’ zodat er weer een nieuwe ananasplant groeit: je snijdt het topje van de ananas af en zet die in water of in de grond en dan verschijnen er vanzelf wortels. Dat wilden we natuurlijk een keer proberen! We weten niet helemaal zeker of we het nou goed hebben gedaan, we waren misschien ook wat laat, maar we gaan het zien. Het ananasje ziet er nu zo uit:

We gaan zien of het gaat werken, experimenteren is altijd leuk!

Als ik zo eens door de zaaiagenda blader kunnen we over niet al te lange tijd alweer een heel klein beetje buiten zaaien en al wat meer voorzaaien in de kas. En ook binnen beginnen met voorzaaien. Nog even geduld maar dan gaat het groeiseizoen weer beginnen! Ik kan bijna niet wachten.

This Post Has 2 Comments

  1. geen

    het opkomende plantje in je eetbare tuin, is dat geen knoflook? staat bij mij nu ook rond de 5cm hoog

    1. maaike

      Ja ik heb ook heel veel (verschillende soorten) allium gepoot, dus dat kan het ook best zijn hoor! Ik ben benieuwd, nog een paar maandjes wachten, dan weten we het.

Leave a Reply