You are currently viewing Klimmen en lopen

Klimmen en lopen

Nu we een grotere moestuin hebben kunnen we ook een groter ‘klimrek’ maken. Meer bonen hoeven we niet, daar hebben we al genoeg van. Maar meer bloemen, rankspinazie, komkommer, chayote zijn toch wel dingen die we graag willen. Dus we bestelden kastanjehouten palen, haalden wat betongaas op bij de buurman achter z’n schuurtje en gingen aan de slag. Wat moeten we toch zonder onze gatenboor? Ik denk dat dat wel één van de meest gebruikte ‘tools’ in de tuin is, na een spa / schop natuurlijk. Wat hebben we al een palen neergezet de afgelopen jaren. Dus ja, handig ding! Nu weer vijf gaten erbij om de palen in te zetten. Volgens mij ehbben we nu zo’n 5 meter extra klimrek. En dat ziet er dan zo uit:

De frambozen leiden we ook langs draden en binden die netjes op.

Eigenlijk moet je herfstframbozen altijd elk jaar tot de grond af knippen. De frambozen komen dan aan de jonge scheuten van hetzelfde jaar. Bij de zomerframbozen is dat overigens anders, die groeien op de stengels van vorig jaar. Maar terug naar de herfstframbozen. Wij gaan altijd alleen de dode stengels weghalen zodra het blad er een beetje aan komt. Er komen namelijk aan de herfstframbozen ook in het voorjaar altijd al frambozen. Maar afgelopen jaar was ik niet heel enthousiast over de opbrengst, dus ik bedacht dat ik het dit jaar toch eens volgens de regels wilde doen. Maar ik hou wel van experimenteren. Dus ik heb de helft van de herfstframbozen tot aan de grond toe weggeknipt en de andere helft gaat we dan later wel snoeien.

Twee van de vier ‘vakken’ heb ik weggesnoeit en de andere twee laten staan. En nu kijken welke het beter doen! Nu nog hopen dat ik dat in het najaar niet vergeet hier ook op te schrijven.

In onze ‘kleine’ moestuin hadden we 5 vakken: 4 naast elkaar en 1 dwars daar op. Na het vergroten van de moestuin was ik het overzicht een beetje kwijt geraakt: waar nu wel en niet lopen? Daarbij blijft er veel vocht op het karton liggen, waardoor het nogal modderig is daar. Dus besloot ik om toch een pad van houtsnippers te gaan aanleggen. Ik vond dat niet zo nodig en veel gedoe, maar ik denk toch dat het wel handig is om het overzicht een beetje te houden. En ik kan de paden dan wat breder maken en wat duidelijker zien tot waar ik moet zaaien. En aangezien we genoeg houtsnippers hebben, lijkt het me toch wel een goed idee om een houtsnipperpad te maken. Dan hebben we later wel minder compost daarvan, maar je kunt niet alles. Ik hoop dat slakken zich er niet massaal in gaan verbergen.

Dus ik ben begonnen aan het pad. Het is nog een heel werkje eigenlijk. Maar ik vind het er wel leuk uitzien:

Het idee is dat alle paden voorzien worden van houtsnippers (dus ik ben nog wel even bezig). Het hoofdpad loopt schuin naar de tegenoverliggende hoek. En zoals je misschien wel kunt zien ligt er nu nog een boerenkoolspruitjesplant op. Die gaat in het voorjaar wel een keer weg lijkt me zo. Inmiddels ben ik al wat verder, maar de foto die ik daarvan had gemaakt was nogal onscherp.

Aan de ananas van de vorige post is nog niks te zien helaas. Geen worteltje of wat dan ook. Hij wordt alleen bruiner en bruiner.
De zaadjes die we in de vorige post hadden gezaaid, daar is nog niks van ontkiemd. Dus ik vraag me af of het zin heeft om zo vroeg te zaaien. Misschien als het wat warmer is en/of de zon wat meer schijnt. Maarja die zaadjes zitten daar best, ze zullen wel een keer gaan ontkiemen lijkt me.

En de sensor in de kas, waar ik de vorige keer aan twijfelde, lijkt toch wel prima te zijn.

Tot slot ontdekten we deze ergens in de tuin vandaag:

Hoera! Ik heb zo’n zin in lente! Tot die tijd is er nog zat te doen, maar de lente komt eraan! Ik kijk er echt naar uit, het fijnste seizoen van het jaar! Gisteren hebben we ook al zo heerlijk in de zon gezeten! Na al dat grijze weer was dat echt wel even nodig.

Leave a Reply